facebook instagram linkedin2 twitter

Miksi sometyönhaku on niin vaikeaa? 

Samaan aikaan kun nuoret jakavat aktiivisesti elämäänsä tubettamalla, snäppäämällä, grammaamalla, ja jotkut vielä Facen tai Twitterinkin kautta - WhatsAppista puhumattakaan -, oman osaamisen esittely tai työnhaku somessa ei vain tunnu ottavan tuulta kunnolla alleen. 

 

Sometyönhausta kiertää valtavasti luuloja, huhuja ja oletuksia, mutta suurin osa on mutu-tuntumaa, jolla ei ole todellisuuspohjaa. Ei Facesta haeta korkeakoulutettuja, ei LinkedInissä kannata olla jos ei ole jo kokenut asiantuntija tai IT-alalla, ei LinkedInissä ole kesätyö- tai harjoittelupaikkoja, Instassa ei voi hakea töitä tai löydy työpaikkoja, ja kaikenlaisia muita väittämiä, jotka perustuvat kuuloon ja luuloon, eivät faktoihin. Jollain saattaa olla jopa kokemusta LinkedInistä, oman osaamisen esittelystä jossain somekanavassa tai työpaikkojen etsimisestä vaikkapa Twitteristä tai Instasta, mutta huonoin kokemuksin. Väitän kuitenkin, että huonot kokemuksetkin perustuvat monessa tapauksessa vain henkilön oman osaamisen rajoittuneisuuteen.

 

Sorry, väitän siis, että et osaa hakea somesta töitä! 

 

Twitterissä jaetaan päivittäin kymmeniä työpaikkoja etsittäessä hashtageilla #rekry, #rekrytointi, #työpaikat ja #duunit. Instagramista löytyy yli 3000 päivitystä, joissa on käytetty hashatagia #rekry. Metso haki jo 2014 kesätyöntekijöitä LinkedInin kautta ja sai yhdellä ainoalla ilmoituksella 750 hakijaa palvelusta, joka monien mielestä ei ole sopiva opiskelijarekryihin - siis jo vuonna 2014! 

 

Tänä päivän työpaikkoja löytyy melkein mistä tahansa palvelusta, josta löytyy yli 50.000 suomalaista, eli kaikista vähänkään tunnetuista somepalveluista, ja tänä päivänä mm. Tinderistä. Kyllä, Tinderissäkin on jo ilmoiteltu työpaikoista. Snapchat on ollut useammankin firman testeissä, ja Periscopen kautta työpaikkailmoituksia jakavat mm. Sonera ja Dna, Tukes ja Kuntoutussäätiö, Manpower ja Vantaan Energia, vain muutamia mainitakseni. WhatsAppiin työnhakuryhmiä ovat luoneet mm. Barona, Opteam ja Eilakaisla.

 

Unohda siis ennakkoluulosi. Työpaikkoja ilmoitellaan todella laajalla skaalalla, ja piilotyöpaikkoja löytyy vielä paljon enemmän, kun pitää silmänsä auki ja tuo osaamisensa esiin.

 

Ja jos se ensisijainen ammatillinen somepalvelu kiinnostaa, niin ilmainen LinkedIn Megaopas tuli muuten saataville runsas viikko sitten, käy lataamassa se itsellesi osoitteesta http://linkedinopas.fi/